Nieuwsbrief 6 - De Elf Marken

Ga naar de inhoud

Nieuwsbrief 6

Publicaties > Nieuwsbrieven > 2020
TIP:

U kunt het beste de Nieuwsbrief of de kaartjes van Eefde downloaden.

Gebruik de download knop (pijltje naar beneden) onderaan de pagina (in de grijze balk).

Hierna opent het document zich in uw browser.
Beste Leden,

In deze nieuwsbrief 6 drie onderwerpen.

Ons Dorp Harfsen, een film uit 1956  
Op donderdag 19 november om 17.20 uur kunt u genieten van deze 64 jaar oude film over het dorpsleven in Harfsen in 1956. De film is te zien bij Omroep Gelderland. Deze omroep heeft de gewoonte om de uitzendingen elk uur te herhalen. Dus u kunt ook later op de avond kijken.   

De bekende Harfsense Motor- en Autoclub (HAMAC) bestond in 1956 nog maar vier jaar. Fietsenmaker Bertus Woessink was een van de oprichters van de HAMAC. Samen met een paar motorvrienden maken ze, in lange leren jassen en met pothelmen op, een ritje. Het is ook de tijd van fokstier Boris, die in wijde omgeving voor nageslacht zorgde. Maar ook de lagere school en de diverse verenigingen die Harfsen toen rijk was komen in beeld.   

Op de website van Omroep Gelderland https://www.omroepgelderland.nl/ons-dorp is meer informatie te vinden over de serie “Ons Dorp”.  

Topografische kaarten Eefde
In de bijlage hebben we een viertal kaarten van Eefde weergegeven die laten zien hoe Eefde zich in de afgelopen 180 jaar ontwikkelde van een buurtschap tot het huidige dorp. We hebben weer gebruik gemaakt van de topografische kaarten van de Topografische Dienst.
Liefhebbers van kaarten kunnen op www.topotijdreis.nl ook zelf experimenteren met deze kaarten. Er zijn kaarten van 1812 tot 2019 beschikbaar. Je kunt ze ook behoorlijk uitvergroten. Dus ook aardig om te zien hoe de omgeving van je eigen woning in de afgelopen 200 jaar veranderde. Mocht iemand iets bijzonders of opmerkelijks ontdekken, laat het mij dan even weten. Mogelijk kan ik dan via deze nieuwsbrief anderen daar ook van laten meegenieten.  

E-learning platform voor vrijwilligers
Vrijwilligers die actief zijn in de erfgoedsector kunnen gratis gebruik maken van het e-learning platform ‘Leer Je Erfgoed’. Leer Je Erfgoed is een samenwerkingsverband van werkgevers in de sector Erfgoed, waaronder de Erfgoed Academie, de Nationale Monumentenorganisatie en Nederland Monumentenland. Het e-learning platform bestaat uit korte modules over onderwerpen op het gebied van erfgoed. Momenteel zijn drie modules beschikbaar:
– Introductie Erfgoed
– Veilig Binnen
– Houtinspectie

In de toekomst zullen meer modules beschikbaar komen binnen verschillende domeinen. De huidige domeinen zijn: Monumenten, Archeologie, Landschap en Leefomgeving en Collecties en Musea.
Vanuit het e-learning platform Leer Je Erfgoed is het e-learning platform Leer Je Groen toegankelijk.
Op dit platform zijn 16 modules beschikbaar die u kunt volgen: Ontstaan van het landschap, Kringlopen in de natuur, Ordening van het dierenrijk, (Aan de slag met) Duurzaamheid, Weidevogels, etc.

U kunt zich aanmelden voor de e-learning platforms door een mailbericht te sturen naar d.jacques@planet.nl met als onderwerp ‘e-learning platforms’ en met vermelding van uw voornaam en achternaam.
U ontvangt vervolgens een mailbericht met een link naar het platform Leer je Erfgoed en daarna een tweede mailbericht met een wachtwoord waarmee u kunt inloggen.

Opmerking: U kunt zelf kiezen welke modules van de e-learning platforms u wilt volgen op basis van uw interessegebied.

Tot slot:

Wij hopen dat u deze nieuwsbrief met genoegen hebt gelezen.
Hebt u vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, stuur dan een e-mail naar d11m.nieuwsbrief@outlook.com.  

Met vriendelijke groet,
Gerrit Groot Wassink
Redactie Nieuwsbrief

Bijlage: Topografische kaarten Eefde

Uitschrijven:
Wilt u deze nieuwsbrief voortaan niet meer ontvangen, mail dit naar d11m.nieuwsbrief@outlook.com.  


<
>
Terug naar de inhoud