Nieuwsbrief nr. 04: Alfred Brent, Eesterhoek - De Elf Marken

Ga naar de inhoud

Nieuwsbrief nr. 04: Alfred Brent, Eesterhoek

Publicaties > Nieuwsbrieven > 2021

Nieuwsbrief De Elf Marken 2021 nr. 04
20 februari 2021

Plaatjesactie groot succes
In januari heeft De Elf Marken de plaatjesactie van Jumbo overgenomen met als doel om zoveel mogelijk mensen uit de Oude Gemeente Gorssel aan een compleet boek je helpen. Inmiddels hebben vele tientallen mensen gebruik gemaakt van gratis ruilservice. Voor mensen die niet (of weinig) bij Jumbo winkelen was het onmogelijk om 268 plaatjes te sparen. Hen hebben we de mogelijkheid geboden om voor een gering bedrag een complete set plaatjes te bestellen. Van die mogelijkheid is op grote schaal gebruik gemaakt. We denken daarom dat de meeste mensen die graag zo’n boek wilden hebben er nu wel een zullen hebben. Mocht dat niet zo zijn wees er dan snel bij.  

Tot 1 maart 2021 kunt u nog een bestelling plaatsen. Ga naar website www.deelfmarken.nl, lees daar wat de mogelijkheden zijn, download het bestelformulier en volg de instructies op het formulier.  

Wie zijn boek al bij oud papier heeft gegooid (zonde van zo’n mooi boek!) kan ook nog een nieuw leeg boek bestellen. En mist u in uw boek nog een paar plaatjes? Deze kunt u nog gratis nabestellen. Kijk op www.deelfmarken.nl  voor nadere informatie.

Onderduiker Alfred Brent
Familie van Alfred Rodrigues is op zoek naar informatie over zijn oorlogsverleden. Alfred is op 2 juni 1898 geboren in Amsterdam. In de oorlog was hij een veertiger en heeft ondergedoken gezeten in (de gemeente?) Gorssel en is volgens eigen zeggen lid geweest van een verzetsgroep. In de oorlog heeft hij de naam Brent aangenomen. Weet iemand iets over deze onderduiker die leefde onder de naam Brent, Alfred Brent of Alfred R. Brent?

Website Eesterhoek-Gorssel
Op de website www.eesterhoek-gorssel.nl is de bewonersgeschiedenis te vinden van alle huizen en boerderijen ontstaan voor 1921 van het dorp Gorssel en omgeving waaronder de Eesterhoek. Dat zijn er ongeveer 300 waarin al die jaren duizenden Gorsselnaren hebben gewoond waarvan de hoofdbewoners met naam worden genoemd. Er wordt ver teruggegaan in de tijd, de bewonersgeschiedenis van veel oude boerderijen gaat terug naar de 17e eeuw en soms nog wel verder. De website is daarom erg omvangrijk en onderverdeeld in diverse pagina’s zoals die van de Eesterhoek, Boschterhoek, Eschede, Eesterbrink, Gorssel, Kamperhoek en Joppe. Ook is er een Genealogie pagina met links naar genealogische websites waarin nog veel meer namen over Gorsselse families zijn terug te vinden. De website wordt beheerd door Erwin Strookappe en hij zou de gevonden gegevens uit de archieven graag willen aanvullen met foto’s en verhalen. Kunt u hem daarmee verder helpen dan vindt u op de Contact pagina van de website zijn contactgegevens!
De Oude Pastorie
Een bijzonder verhaal op de site van Erwin Strookappe is die over de Oude Pastorie. Deze zou je nabij de kerk verwachten, maar in Gorssel was dat lange tijd niet het geval. Dit komt omdat de pastorie oorspronkelijk behoorde tot de marke Eschede en daarom vinden wij de Oude Pastorie nabij het oude Eschede in de Eesterhoek. De kerk stond en staat in Gorssel en hiervan wordt aangenomen dat deze in 1448 is gesticht. Voor deze tijd zal een kapel op het Eschede waarschijnlijk als kerk hebben gefungeerd.
Van de Oude Pastorie is niet bekend wanneer deze is gebouwd, maar dat kan al met de bouw van de kerk zijn geweest en mogelijk nog eerder want het verhaal wil dat de stenen voor de kerk al klaarstonden bij de Oude Pastorie en dat het de bedoeling was om daar de kerk te bouwen. Was dit gebeurd dan had het dorp Gorssel waarschijnlijk anders gelegen als dat het tegenwoordig doet!
De Oude Pastorie was een boerderij waarop de pastoor (Gorssel had eerst een katholieke kerk) en later de dominee kon boeren en wat extra geld kon verdienen, want predikant zijn gaf veel aanzien, maar weinig inkomsten! Dat de Oude Pastorie dus hier is gebouwd, had niet alleen te maken met 't Eschede maar ook met het feit dat er land bij de pastorie moest liggen voor de landbouw. Een ander bijbaantje van de dominee was opzichter van de kribwerken van de IJssel zoals Henricus Reilingerus dat had, hij was predikant van 1696 tot 1716. Op de website is nog veel meer informatie over de Oude Pastorie en haar bewoners te vinden.
 
Bovenstaande foto van de Oude Pastorie dateert uit 1942.  Het huidige adres van de Oude Pastorie is Gorsselse Enkweg 12 in Gorssel.

Tot slot
Wij hopen dat u deze nieuwsbrief met genoegen hebt gelezen. Hebt u vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, mail dan naar d11m.nieuwsbrief@outlook.com.   
 
 
Met vriendelijke groet,  
Gerrit Groot Wassink  
Redactie Nieuwsbrief  
 
 
 
 
 
Uitschrijven:
Wilt u deze nieuwsbrief voortaan niet meer ontvangen, mail dit naar d11m.nieuwsbrief@outlook.com.      
        
Virusvrij. www.avg.com
       
Terug naar de inhoud