Nieuwsbrief nr. 05: Expositie - De Elf Marken

Ga naar de inhoud

Nieuwsbrief nr. 05: Expositie

Publicaties > Nieuwsbrieven > 2021

Nieuwsbrief De Elf Marken 2021 nr. 05
11 maart 2021

Expositie in Tramstation
In het Tramstation aan de Van der Capellenlaan in Gorssel is van 5 maart tot en met 1 april 2021 de tentoonstelling PASSING THROUGH te zien met schilderijen van Carla Nederbragt.

Carla Nederbragt heeft de kunstacademie in Kampen afgerond met tekenlerarenopleiding. Ook heeft zij Heilpedagogie en Sociaal therapie gestudeerd en werkte ze 15 jaar in de gehandicaptenzorg.

Het verhalende karakter komt sterk naar voren in het werk van Carla Nederbragt. Toch is het nooit helemaal duidelijk, we kijken allemaal met ons eigen verhaal. Het beeld roept vragen op. Ze is geïnspireerd door de wonderlijke complexiteit van het 'mens-zijn'. In relatie tot zijn omgeving en weerspiegelt in dagelijkse situaties. Het thema, verbinding tussen mens en dier/natuur´ komt ook vaak terug in het werk. Het laatste jaar werkt ze kleiner en met ei-tempera. Ze zocht een alternatief voor acrylverf. Een andere kunstenaar attendeerde haar op deze eeuwenoude techniek. Het zelf maken van de verf, de matte glans en het werken met snelheid en lagen bevalt haar goed.

De tentoonstelling PASSING THROUGH is permanent van buitenaf te zien. Op afspraak is deze expositie ook binnen te bekijken. Voor meer informatie bezoek de website www.carlanederbragt.nl. Voor het maken van een afspraak: 06-38024455 of via email carla.nederbragt@online.nl.

 
 
 
Plaatjesactie succesvol afgesloten

In het voorjaar 2020 heeft een enthousiaste groep vrijwilligers uit alle vijf dorpen van De Elf Marken hard gewerkt om plaatjes te selecteren en verhalen te schrijven voor het Jumbo plaatjesboek met de titel "Gemeente Gorssel door de jaren heen". Jumbo wilde de actie op korte termijn starten. Dat werd dus aanpoten. Binnen een heel korte tijd ontstond er een prachtig boek met verhalen over alle dorpen van de oude Gemeente Gorssel en maar liefst 268 plaatjes om erin te plakken.

Helaas zorgde de corona-pandemie ervoor dat de lancering bijna een half jaar werd uitgesteld tot de herfst. Vooral in de dorpen Gorssel en Epse ontstond groot enthousiasme om plaatjes te sparen en te ruilen. Er waren niet alleen ruilacties met familie, buren en kennissen. Ook Facebook werd heel veel gebruikt om de juiste plaatjes te scoren. Er werd probleemloos een paar liter benzine verreden om een of twee plaatjes te bemachtigen.

In de dorpen Eefde, Harfsen en Almen was het enthousiasme minder groot. Van daaruit wordt immers minder vaak bij Jumbo-Gorssel gewinkeld en voor de meeste mensen uit die dorpen was echt niet mogelijk om een boek vol te sparen. Gelukkig is daarvoor een oplossing gevonden.

In december heeft Jumbo de actie beëindigd. Alle restanten aan plaatjes en lege boeken werden door Jumbo aan De Elf Marken geschonken. En wat nog belangrijker was, De Elf Marken mocht plaatjes voor een redelijke prijs bijbestellen. Daardoor kon De Elf Marken begin januari een actie starten waarbij iedereen die daarvoor belangstelling had voor een gering bedrag complete sets van 268 plaatjes kon kopen. En als iemand een extra boek nodig had, ook daarin kon De Elf Marken voorzien. En wie slechts een beperkt aantal plaatjes nodig had kon gebruik maken van een gratis ruilactie. Twee maanden lang zijn een groot aantal vrijwilligers bezig geweest om een en ander te regelen en te sorteren. In de meeste gevallen zijn de bestelde plaatjes keurig bij de mensen thuisbezorgd, wat meestal bijzonder gewaardeerd werd.
Gelukkig is de actie door de bevolking van de oude Gemeente Gorssel bijzonder op prijs gesteld. De naamsbekendheid van De Elf Marken en de belangstelling voor de historie van de eigen leefomgeving is flink toegenomen. Dat komt onder andere tot uiting doordat zich gedurende de actieperiode meer dan 40 nieuwe leden hebben aangemeld. Daar zijn we heel blij mee.
 
De vrijwilligers die tijdens het samenstellen van het boek en ook gedurende actie zelf daar vele uren en dagen aan besteed hebben mogen trots zijn op de prestatie zie ze gezamenlijk geleverd hebben!
 
En als één vrijwilliger het verdient om in deze nieuwsbrief wat extra aandacht te krijgen dan is het wel Henk Hietbrink. Niet alleen voor zijn bijdrage in het samenstellen van het boek maar ook voor de vele dagen die hij eenzaam op de zolder van het Tramstation heeft doorgebracht om plaatjes te sorteren en sets samen te stellen. Gelukkig is op de foto te zien dat hij er wel van genoten heeft.
 

Tot slot
 
Wij hopen dat u deze nieuwsbrief met genoegen hebt gelezen. Hebt u vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, mail dan naar d11m.nieuwsbrief@outlook.com.   
 
 
Met vriendelijke groet,  
Gerrit Groot Wassink  
Redactie Nieuwsbrief  
Terug naar de inhoud