Nieuwsbrief nr. 07: WO2 expositie Harfsen - De Elf Marken

Ga naar de inhoud

Nieuwsbrief nr. 07: WO2 expositie Harfsen

Publicaties > Nieuwsbrieven > 2022

Nieuwsbrief De Elf Marken 2022 nr. 07
Uitnodiging voor bezoek aan WO2 expositie op 5 mei in Harfsen
Op 5 mei a.s. houdt Historische Vereniging De Elf Marken in samenwerking met een verzamelaar en de Oranjevereniging van Harfsen een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Harfsen in “Ons Gebouw”, de kerk van Harfsen.
In Harfsen en de dorpen in de regio (het gebied tussen Zutphen, Lochem en Deventer) heeft zich tijdens de oorlog en de bevrijding veel afgespeeld. Te denken valt o.a. aan: wapendroppingen door het verzet; het bieden van schuilplaatsen aan onderduikers; de verzetsgroep rondom o.a. Gerrit Slagman; de V1 lanceringen bij Harfsen, Joppe en Oolde, de Operatie Cannonshot, de Canadese IJssel oversteek, gestart vanuit Gorssel; zware gevechten bij de bevrijding van Oud Harfsen en het Twentekanaal bij Almen, Laren en Eefde, maar ook de harde tegenstand die de Canadezen in Zutphen, Warnsveld en aan de oostkant van Deventer ondervonden.
Veel WO2 voorwerpen, die op de expositie zullen worden getoond, zijn in de afgelopen maanden door particulieren voor dit project aangemeld en gevonden in schuren of kelders en op zolders. Zo zal er o.a. een door de Canadezen gebruikte brancard worden geëxposeerd, die na de Slag om het Twentekanaal op een boerderij in Almen is achtergebleven. Verder zullen er ook Canadese, Duitse en Nederlandse legerhelmen en andere soorten militaire uitrustingsstukken van zowel de bezetters als de bevrijders worden tentoongesteld, die in Harfsen en in de omgeving in het gebied tussen Zutphen, Lochem en Deventer onder de bevolking zijn opgedoken.
Er zal een demonstratie van de werking van een V1 baan en een bijbehorend Richthaus worden gegeven. Een creatieve, geschilderde presentatie, vervaardigd door de leerlingen van de Beatrixschool uit Harfsen, toont hun visie op WO2 en de bevrijding. Een maquette laat zien hoe de strijd bij Oud Harfsen verliep en wat de zware gevechten tussen de Canadezen en de Duitsers voor het boerderijenbestand en de bevolking van Harfsen en de regio betekenden. Wrakstukken van het in 1944 bij Eefde gecrashte vliegtuig herinneren aan de omgekomen Britse piloot William Hurrell.
Heeft u zelf oorlogsvoorwerpen of tips? [bijv. Duitse, Canadese, Nederlandse helmen, uniformen, insignes, militaire uitrustingsstukken, munitiekisten, objecten te maken met het verzet, collaboratie, het dagelijkse leven in bezettingstijd en de bevrijding] Het is nog mogelijk om als particulier uw eigen WO2 voorwerpen bij de organisatie aan te melden en/of mee te brengen en tijdens de expositie aan de organisatie te tonen, ook als u er eventueel meer over wilt weten of een goed thuis voor zoekt.
LOCATIE: Kerk “Ons Gebouw”, aan het Sporkehout in Harfsen. OPENINGSTIJDEN: 5 mei, Bevrijdingsdag: 10:00-17:00. INLICHTINGEN: 06- 516 065 00 / harfsen4045@gmail.com en/of: pietmeininger50@gmail.com
Tot slot  
Wij hopen dat u deze nieuwsbrief met genoegen hebt gelezen. Hebt u vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, mail dan naar d11m.nieuwsbrief@outlook.com.      
     
   
Met vriendelijke groet,      
Gerrit Groot Wassink      
Redactie Nieuwsbrief       
   
    
      
      
Uitschrijven:         
Wilt u deze nieuwsbrief voortaan niet meer ontvangen, mail dit dan naar d11m.nieuwsbrief@outlook.com         
   
Terug naar de inhoud