Nieuwsbrief nr. 17: Adoptie Bruinisse - Expositie v.d. Capellen - De Elf Marken

Ga naar de inhoud

Nieuwsbrief nr. 17: Adoptie Bruinisse - Expositie v.d. Capellen

Publicaties > Nieuwsbrieven > 2021

Nieuwsbrief De Elf Marken 2021 nr. 17



Adoptie Bruinisse in verband met watersnoodramp
Direct na de watersnoodramp in 1953 heeft de Gemeente Gorssel besloten om Bruinisse te adopteren met als doel de bewoners van die gemeente op alle mogelijke manieren te helpen om de watersnoodramp te boven te komen. Vlak na de ramp zijn hulpploegen naar Zeeland gereisd en hebben ter plekke geholpen. Er zijn materialen ter beschikking gesteld en er is geld gedoneerd.  Ook zijn ouderen en kinderen uit Bruinisse tijdelijk bij bewoners uit de Gemeente Gorssel ondergebracht.
Bijna 70 jaar na dato zijn we bezig een artikel samen te stellen over wat er in het kader van die adoptie allemaal is gedaan en welke relaties daaruit zijn ontstaan. Daarbij zijn we naast foto’s en dergelijke ook heel geïnteresseerd in persoonlijke herinneringen of in verhalen die kinderen van hun ouders hebben gehoord. Het is de bedoeling om het artikel komend jaar in Ons Markenboek te publiceren.
Hebt u informatie over dit onderwerp of hebt u nog contacten met bewoners van Bruinisse, laat het ons weten. E-mail naar g.grootwassink@gmail.com of bel 0575-491224.


Expositie over Johan Derk Baron van der Capellen tot den Pol
Op zaterdagochtend 30 oktober is deze expositie in het Tramstation in Gorssel geopend. Daarbij waren naast bestuursleden van de Zwolse Burgercommissie en De Elf marken ook nazaten van Johan Derk aanwezig. De expositie geeft een goed beeld van de plekken waar Johan Derk leefde. Johan Derk woonde zelf weliswaar in Zwolle, maar verbleef veelvuldig en langdurig bij zijn familieleden in Gorssel, Eefde en wijde omstreken.
Maar het verhaal van de expositie gaat toch vooral over waarom hij en zijn familieleden niet in een kerk wilden worden begraven en ervoor kozen om een familiegraf aan de rand van de Gorsselse hei te laten bouwen. Tegenstanders van de politieke ideeën van Johan Derk bliezen dit graf kort na de bouw helaas op. Gelukkig lagen de overblijfselen van Johan Derk en zijn vrouw tijdelijk in een graf in de kerk van Gorssel. Daar liggen ze nog steeds. Men zegt wel eens dat Johan Derk is ondergedoken van 1784 tot heden.
De expositie is te bezichtigen tijdens de openingstijden van het Tramstation: iedere dinsdag van 14 - 16 uur en iedere donderdag en vrijdag van 10 - 12 uur. Op zaterdag 6 november a.s. is er een open dag en kan de expositie van 10.30 – 15.00 uur worden bekeken.

Een tekening van het familiegraf, dat meer dan 200 jaar geleden tussen het huidige museum More en het Tramstation stond.


Tot slot
Wij hopen dat u deze nieuwsbrief met genoegen hebt gelezen. Hebt u vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, mail dan naar d11m.nieuwsbrief@outlook.com.  


Met vriendelijke groet,
Gerrit Groot Wassink
Redactie Nieuwsbrief  
Terug naar de inhoud