Nieuwsbrief nr. 17: RaboClubsupport - Dijken - De Elf Marken

Ga naar de inhoud

Nieuwsbrief nr. 17: RaboClubsupport - Dijken

Publicaties > Nieuwsbrieven > 2022

Nieuwsbrief De Elf Marken 2022 nr. 17De ‘Rabo Clubsupport’ actie
Afgelopen jaren heeft De Elf Marken met succes meegedaan aan de actie Rabo Clubsupport van de Rabobank Noord- en Oost Achterhoek. Vorig jaar leverde deze actie maar liefst € 620 op.

Van 5 t/m 27 september 2022 kan er weer gestemd worden door alle leden van de Rabobank. Het is echter niet vanzelfsprekend dat iedereen die een rekening bij de Rabobank heeft ook lid is. Ben je nog geen lid? Dan kun je lid worden via de website www.rabobank.nl/noa onder het blokje "de voordelen van het lidmaatschap".
Je hebt dit jaar geen stemcode meer nodig. Je kunt stemmen via de Rabobank App of op de website www.rabobank.nl/noa. Wel even inloggen.
Ieder lid ontvangt vijf stemmen waarvan er maximaal twee stemmen op dezelfde vereniging of stichting mogen worden uitgebracht. Iedere stem levert ons geld op.

Wat kunt u voor ons doen? Natuurlijk twee stemmen uitbrengen op de De Elf Marken. Ook kunt u bij familie, vrienden en kennissen informeren of zij lid zijn van de Rabobank en hen vragen ook op onze Historische Vereniging te stemmen. Alvast hartelijke bedankt namens het bestuur van De Elf Marken.Dijken in oude gemeente Gorssel
Ja, daar zijn er heel veel van en dan bedoelen we niet de dijken langs de IJssel. We bedoelen wegen met een naam die op dijk eindigt. Enkele voorbeelden zijn: Dortherdijk, Jodendijk, Reeverdijk, Kapeldijk en Zomerdijk. Pak een goede kaart en ga ze eens tellen, dan blijkt dat in de oude gemeente Gorssel zeker 30 wegen zijn die op dijk eindigen. Hoe kan dat, dat zijn toch helemaal geen dijken? Dat klopt, maar in de Achterhoek heeft dijk dezelfde betekenis als weg. Bij ons is een dijk meestal geen waterkering, maar een weg die vroeger waarschijnlijk net iets hoger lag dan zijn directe omgeving. Over zo’n weg of dijk kon je in natte perioden meestal met droge voeten op je bestemming komen. In de volksmond kreeg zo’n weg in het dialect vaak de naam diek. In het Nederlands is dat dijk. Opvallend is dat deze dijken vrijwel uitsluitend in de buitengebieden voorkomen en eigenlijk nooit in de dorpen. Daar kregen de mensen kennelijk geen natte voeten. In de dorpen hebben we voornamelijk wegen, straten of lanen.

Alle dijken op een rijtje: Azinkdijk, Blauwedijk, Dennendijk, Deventerdijk, Dortherdijk, Elzerdijk, Esveldsdijk, Hazewinkelsdijk, Hulzerdijk, Jodendijk, Jufferdijk, Kapeldijk, Koedijk, Kooidijk, Molendijk, Oude Azinkdijk, Peppeldijk, Reeverdijk, Schapendijk, Scheggertdijk, Scheuterdijk, Schoolterdijk, Startdijk, Stopsdijk, Wagenvoortsdijk, Waterdijk, Wippertdijk, Wittendijk, Zeedijk en Zomerdijk.
Molendijk Eefde, ca. 1976

Tot slot    
Hebt u vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, mail dan naar d11m.nieuwsbrief@outlook.com.            
          
         
Met vriendelijke groet,           
De Elf Marken Gorssel
Redactie Nieuwsbrief
Gerrit Groot Wassink           
         
         
     
           
Uitschrijven:            
Wilt u deze nieuwsbrief voortaan niet meer ontvangen, mail dit dan naar d11m.nieuwsbrief@outlook.com              
Terug naar de inhoud