NIeuwsbrief nr. 18: Driemarkenpunt Joppe - De Elf Marken

Ga naar de inhoud

NIeuwsbrief nr. 18: Driemarkenpunt Joppe

Publicaties > Nieuwsbrieven > 2022
Nieuwsbrief De Elf Marken 2022 nr. 18
Het driemarkenpunt in ‘t Joppe
Op een mooie (warme) middag in augustus ben ik op de fiets gestapt om het driemarkenpunt van de marken Eschede, Harfsen en Eefde op te zoeken. Ik wist dat dit aan de Eikeboomlaan ter hoogte van het populierenlaantje naar de vervallen theekoepel van Huize ’t Joppe te vinden moest zijn.  
Bruggetje naar het populierenlaantje

Toch duurde het even voordat ik het driemarkenpunt zag. Mijn aandacht werd volledig afgeleid door een holle boomstam met daarin kleine kabouters en andere prullerijen. Wel grappig om te zien, maar historisch natuurlijk niet van belang. Ik vroeg me af wie dit tafereel in de boomstam verzorgt.
De ‘gevulde’ boomstam

Het driemarkenpunt ligt wat verscholen onder de bomen en tussen de bladeren.  Het is een vrij grote driehoekige sokkel met daarop de namen van de betreffende drie marken. In het midden heeft (zo te zien) ooit een forse betonnen paal gestaan. Helaas is daar nog maar een stompje van over.  
Het driemarkenpunt: Eschede, Harfsen, Eefde

In een publicatie van www.opdegrens.eu las ik dat deze grenspaal in 1712 geplaatst is en dus inmiddels 310 jaar oud moet zijn.  Als dit klopt dan geldt dit alleen voor het stompje betonpaal dat in de driehoek zit gemetseld. Want in Ons Markenboek 1993-3 schrijft H.J. Jansen op de Haar, oprichter en oud-voorzitter van De Elf Marken, dat diep in de grond een stukje van de betonnen grenspaal is gevonden en dat er plannen zijn om die in een betonnen voet te metselen.  De betonnen driehoek is dus nog maar 30 jaar oud. Verder schrijft Jansen op de Haar dat er van 1832 tot 1993 slechts houten grenspalen hebben gestaan. Het stukje betonpaal heeft kennelijk meer dan 1½ eeuw in de bodem verstopt gezeten.  
Bij heel veel historische monumenten in onze gemeente staan informatiebordjes waarop de betekenis van het monument uitgelegd wordt. Dit monumentje zou dat eigenlijk ook verdienen. Hoeveel van onze jonge inwoners weten nog wat marken waren?
De ‘Rabo Clubsupport’ Actie
Hebt u al gestemd voor de Rabo Clubsupport Actie? Zo ja, hartelijk dank voor uw stem op De Elf Marken. Bent u wel lid van de Rabobank, maar hebt nog niet gestemd, doe dit dan snel, deze week kan het nog. U kunt stemmen via de Rabobank App of op de website www.rabobank.nl/noa. Wel even inloggen. Iedere stem op De Elf Marken levert ons geld op.

Tot slot           
Hebt u vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, mail dan naar d11m.nieuwsbrief@outlook.com.             
           
          
Met vriendelijke groet,            
De Elf Marken Gorssel
Redactie Nieuwsbrief
Gerrit Groot Wassink            
          
          
      
            
Uitschrijven:               
Wilt u deze nieuwsbrief voortaan niet meer ontvangen, mail dit dan naar d11m.nieuwsbrief@outlook.com               
         
Terug naar de inhoud