Nieuwsbrief nr. 22: Hurrell - 't Elf Uur - De Elf Marken

Ga naar de inhoud

Nieuwsbrief nr. 22: Hurrell - 't Elf Uur

Publicaties > Nieuwsbrieven > 2022
Nieuwsbrief De Elf Marken 2022 nr. 22
 


 
 
Piloot William Hurrell ter aarde besteld
 
William Hurrell, de piloot die op 26 september 1944 met zijn vliegtuig neerstortte in een weiland aan de Scheuterweg bij Eefde is na 78 jaar met militaire eer begraven op de begraafplaats Jonkerbos in Nijmegen. Daarbij waren onder anderen familieleden uit Australië, vertegenwoordigers van het Britse leger, een delegatie uit Lochem waaronder de burgemeester Sebastiaan van ’t Erve aanwezig. Ook een aantal bestuursleden en vrijwilligers van de Historische Vereniging De Elf Marken hebben de plechtigheid bijgewoond. Het vliegtuig met daarin de stoffelijke resten van William Hurrell is in 2019 door het Joint Recovery Team van het Ministerie van defensie opgegraven. In het februarinummer van ‘Ons Markenboek’ zal een uitgebreid verslag van deze indrukwekkende plechtigheid worden gepubliceerd. Hier alvast een foto.
 
 
 


 
 
Het 'Verhaal van Gelderland' in vier boeken
 
Op 10 november 2022 verschijnt 'Verhaal van Gelderland', de rijke geschiedenis van Gelderland – van de vroegste tijden tot nu – in een compleet en prachtig geïllustreerd overzicht. In vier boeken behandelt het 'Verhaal van Gelderland' alle belangrijke thema’s uit het Gelderse verleden. Van de mysterieuze grafheuvels op de Veluwe tot de machtige hertogen van Gelre. Van ordelijke Romeinse legerkampen tot weelderige adellijke landgoederen. Van de gewelddadige verovering van Grol tot de mislukte slag om Arnhem. Wilt u meer over deze boeken lezen ga dan naar de volgende link:
 
https://mijngelderland.nl/actueel/boekpublicatie-verhaal-van-gelderland?utm_source=Nieuwsbrief+mijnGelderland
 
'Verhaal van Gelderland' verschijnt op 10 november 2022 en is al te bestellen bij de lokale (online) boekhandel of op boomgeschiedenis.nl.
 
 


 
Het Elf Uur
 
In de vorige nieuwsbrief ging ik in op de vraag van enkele lezers: 'Hoe komt Het Elf Uur aan zijn naam?
 
Het antwoord hierop moest ik schuldig blijven. Wel heb ik aangegeven dat in diverse oude Markenboekjes tal van veronderstellingen werden besproken. Maar het blijft allemaal gissen. De enige zekerheid die ik tegenkwam was een advertentie uit 1882, waarin gesproken werd over 'Erve Het elf Uur'.
 
Dit bericht inspireerde Erwin Strookappe om nader onderzoek te doen. Hij kwam al snel een advertentie uit 1856 tegen waarin over het ELFUUR wordt geschreven. De naam bestaat dus al tenminste 166 jaar.

 
 
 
 
Ook Erwin heeft de verleiding niet kunnen weerstaan om een theorie te bedenken hoe het pand aan de naam Het Elf Uur is gekomen.  Op zijn website legt hij uit hoe de naam mogelijk ontstaan kan zijn. Het is sowiezo wel interessant om op zijn prachtige website de bewonersgeschiedenis (vanaf 1845) van Het Elf Uur te bekijken. Ga hiervoor naar https://www.strookappe.nl/Eesterhoek.htm en kijk op de Gorssel-pagina.
 
 


 
Agenda De Elf Marken
 
 
10 november 2022: Lezing te Almen  
 
Op 10 november, aanvang 20.00 uur wordt in 'Ons Huis' in Almen door Marinus Overheul een lezing gehouden met de titel 'De Geschiedenis van de Landbouw'. Momenteel staat de landbouw voor een grote uitdaging en dat is in het verleden vaker voorgekomen. Noteer de datum vast. Meer details kunt u in een van de volgende nieuwsbrieven lezen.  
 

 
12 november 2022: Genealogische dag te Gorssel  
 
Op zaterdag 12 november van 10.00 tot 16.00 uur zal in de kerk te Gorssel weer de jaarlijkse genealogische dag worden gehouden. Dit keer zijn de familie Korenblik en Korenblek onderzocht. Wilt u meer weten over deze families of bent u gewoon geïnteresseerd in genealogie, dan moet u hier beslist naar toe. Noteer de datum vast. Meer details kunt u in een van de volgende nieuwsbrieven lezen.   
 

 
9 februari 2023: Lezing te Eefde
 
Op 9 februari 2023 zal Monique Hafkamp in ’t Hart in Eefde een lezing verzorgen over de beeldhouwkunst in de 20e eeuw.  De aanvang is 20.00. Noteer de datum vast. Meer details kunt u in een van de volgende nieuwsbrieven lezen.   
 
 


 
Tot slot   
 
Hebt u vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, mail dan naar d11m.nieuwsbrief@outlook.com.             
 
           
 
          
 
Met vriendelijke groet,            
 
De Elf Marken Gorssel
 
Redactie Nieuwsbrief
 
Gerrit Groot Wassink            
 
          
 
          
 
      
 
            
 
Uitschrijven:               
 
Wilt u deze nieuwsbrief voortaan niet meer ontvangen, mail dit dan naar d11m.nieuwsbrief@outlook.com               
 
 
Terug naar de inhoud