Nieuwsbrief nr. 25: Julianalaan - Lezing Almen - De Elf Marken

Ga naar de inhoud

Nieuwsbrief nr. 25: Julianalaan - Lezing Almen

Publicaties > Nieuwsbrieven > 2022

Nieuwsbrief De Elf Marken 2022 nr. 25Presentatie Marinus Overheul op website
De presentatie 'Verleden, heden en toekomst van de Nederlandse landbouw' op 10 november in Almen was een groot succes. Een volle zaal luisterde geboeid naar het verhaal Marinus Overheul. Zoals beloofd is de powerpoint-presentatie inmiddels op website www.deelfmarken.nl geplaatst zodat u die nog eens kunt nalezen. Wellicht ook interessant in verband met de vele titels van boeken die erin vermeld staan.


Julianalaan Eefde
Bij de naam Julianalaan denken wij meteen aan Koningin Juliana. Dat deed de Duitse bezetter in WO2 ook, maar dan aan de toenmalige prinses Juliana. Daarom stuurden ze aan de burgemeesters van alle gemeenten in Nederland de opdracht om namen van wegen en straten die genoemd waren naar leden van het Koninklijk Huis te wijzigen. In de gemeente Gorssel betrof dit gelukkig maar een straat, namelijk de Julianalaan in Eefde.
Heel braaf (en slim) wijzigde burgemeester Thate de naam van de Julianalaan in Juliana van Stolberglaan. Dat mocht, want zij behoorde niet tot het Koninklijk Huis. Juliana van Stolberg was de moeder van Willem van Oranje, vader des vaderlands (1533-1584).
In een brief van 5 april 1945, toen de provincie Gelderland nog maar gedeeltelijk bevrijd was, verzocht de waarnemend commissaris der Koningin van Gelderland aan de burgemeesters de al bevrijde gemeenten om de straatnamen zo spoedig mogelijk te hernoemen naar hun originele naam en de bevolking hiervan op de hoogte te stellen. Ook in Eefde werd direct na de bevrijding de Juliana van Stolberglaan herdoopt in Julianalaan.


Tot slot
Hebt u vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, mail dan naar d11m.nieuwsbrief@outlook.com.

           
           
Met vriendelijke groet,             
De Elf Marken Gorssel  
Redactie Nieuwsbrief  
Gerrit Groot Wassink             


Uitschrijven:                
Wilt u deze nieuwsbrief voortaan niet meer ontvangen, mail dit dan naar d11m.nieuwsbrief@outlook.com         
Terug naar de inhoud