De Ietsie-Pietsie brug - De Elf Marken

Ga naar de inhoud

De Ietsie-Pietsie brug

Dorpen > Gorssel > WO 2
De Ietsie-Pietsiebrug van Gorssel
 
In de aanloop naar de viering van 75 jaar vrijheid in mei 2020 halen we verhalen op uit onze kernen. Verhalen over de oorlogstijd, over heldendaden of initiatieven die ons niet laten vergeten wat zich tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld binnen onze gemeente. Dit keer het verhaal over de ‘Ietsie-pietsiebrug’ die leidt naar de bevrijding van West-Nederland.
 
 

Op 10 april 1945 bevrijdden de Canadezen Gorssel. Een dag later begonnen zij ‘Operation Cannonshot’. Het begin van de bevrijding van Noord-Nederland, na het mislukken van Operatie Market Garden. Een van de Canadese officieren gaf de brug die de hoofdrol speelde bij de oversteek van de IJssel een bijzondere naam…
 
Toen de Canadezen de oostelijke IJsseloever tussen Zutphen en Deventer in handen hadden, konden zij beginnen aan de oversteek van de rivier. De operatie was voorbereid tijdens overleg op de Gorsselse hei, onder de codenaam ‘Operation Cannonshot’.

Uit een eerste verkenning op zondag 8 april bleek dat de Wilpse kant geschikt was voor een landing met amfibievoertuigen. Besloten werd dat de aanval kon doorgaan. Doel was het vormen van een bruggenhoofd over de IJssel. De actie begon op 11 april 1945 rond 16.00 uur. Vliegtuigen vlogen laag over en verstrooiden hun projectielen waaiervormig over de grond. Deze scheervliegers bestookten de overkant van de IJssel bestookten en met rookgranaten. Deze hulden de uiterwaarden en het hele dorp Gorssel in een dichte mist.

 
Een half uur later stak de eerste van de 27 Buffalo’s (amfibische rupsvoertuigen met elk 24 infanteristen) ten noorden van de Houtwal de IJssel over. Het waren de soldaten van de 48ste divisie Highlanders of Canada. Om 23.00 uur volgden de Edmontons van The Royal Edmonton Regiment.
 
De Duitsers sloegen terug, waardoor in de nacht van 11 op 12 april hevig is gevochten om het behoud van de bruggenhoofden. Een dag later werd onder hevig granaatvuur bij de Houtwal een pontonbrug over de IJssel gelegd. Het bouwen van de brug duurde niet lang. Om 02.00 uur waren de brug en twee pontons klaar. Ten koste van 19 Highlanders kon de opmars naar het westen beginnen.

 
De pontonbrug tussen Gorssel en Wilp was een ‘Class 9’ brug. Deze kreeg de naam ‘Can of Worms Bridge’. Omdat de brug deed denken aan een potje vol wriemelende pieren. Toen één van de officieren bij de brug een naambord ‘Poco-Poco Bridge’ plantte, vertaald ‘Ietsie Pietsie’ brug, ontstond een rel. Deze liep zo hoog op, dat van hogerhand het bevel kwam het naambord weg te halen.. Zo heeft dus een ‘Ietsie- Pietsie’ brug mede geleid tot de bevrijding van West-Nederland.
Terug naar de inhoud