Stolperstein in Gorssel - De Elf Marken

Ga naar de inhoud

Stolperstein in Gorssel

Dorpen > Gorssel > WO 2
Stolperstein in Gorssel
Elk jaar in de aanloop naar de bevrijdingsdag op 5 mei halen we verhalen op over onze kernen. Verhalen over de oorlogstijd, over heldendaden of initiatieven die ons niet laten vergeten wat zich tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld binnen de oude gemeente Gorssel.

Dit keer het verhaal over de ‘Stolpersteine’, of op z’n Nederlands Struikelstenen.



Verzetsmensen, Joden, Jehova’s Getuigen, onderduikers of mensen die willekeurig opgepakt werden vanwege represailles, brachten het er vaak niet levend vanaf tijdens de Tweede Wereldoorlog. Om deze mensen weer een naam te geven en om ze niet te vergeten heeft de Duitse kunstenaar Gunther Demnig bedacht om Stopersteine te plaatsen voor de woningen van deze verdwenen mensen. Voor de realisatie heeft hij de Stolpersteinebeweging opgericht. Inmiddels zijn er duizenden stenen door heel Europa geplaatst.

In Gorssel is er in juli 2019 een geplaatst op de Rietdekkerweg ter hoogte van nummer 24. Dit ter nagedachtenis aan de voormalige bewoner Aäron Polak. Hij werd na en razzia op 24 september 1944 door de Duitse bezetter bij de schietebult aan de Joppelaan geëxecuteerd. Naast hem werden ook Frans Bennekers, Laurens van Velden, Andries Brinkman, Gerrit Loman en Louis Mazel gefusilleerd. Later op de dag werd ook politieagent Jacob Meijer door de Duitsers doodgeschoten.

De Stolperstein doet recht aan deze voormalige inwoner van onze gemeente, maar geeft ook steun aan nabestaanden. Tegelijkertijd zien onze (jeugdige) inwoners en mensen die naar onze gemeente toekomen wat er zich ooit heeft afgespeeld tijdens de oorlog.

Om steentjes te organiseren en te laten maken, is geld nodig.

De stichting Stolpersteine spreekt fondsen aan, maar elke gift is welkom op NL92 TRIO 0788 7835 64 ten name van Stichting Stolpersteine Lochem.
Terug naar de inhoud