Schoonmaakploeg Ons Gebouw 1951 - De Elf Marken

Ga naar de inhoud

Schoonmaakploeg Ons Gebouw 1951

Dorpen > Harfsen
 
Schoonmaakploeg bij opening “Ons Gebouw” Harfsen, 1951

Samen schoonmaken lijkt voor velen een favoriete bezigheid te zijn. In De Gids van 27 juli lieten we een foto van een vrolijke schoonmaakploeg zien die in Bruinisse hielp de rotzooi op te ruimen na de  watersnoodramp van 1953. Die publicatie leverde overigens weer enkele nieuwe namen op. Zie hiervoor onze website www.deelfmarken.nl.
 
 
We ontvingen een paar maand geleden ook een foto van een schoonmaakploeg uit 1951. Gezien de vrolijke gezichten genieten deze mensen ook van hun gezamenlijke klus. Het gaat hier om het schoonmaken van het nieuwe kerkgebouw in Harfsen voor de officiële opening. Harfsen was in 1951 nog een wijkgemeente van Almen. In de jaren hiervoor werden in Harfsen en omgeving diverse geldelijke acties gehouden om een eigen kerk te kunnen bouwen. Grote stimulator hiervoor was Ds. G.A. Pasma die in 1942 werd bevestigd als voorganger van de Hervormde Gemeente Almen-Harfsen. Helaas heeft hij de opening van de nieuwe kerk niet kunnen meemaken, want hij overleed in april 1945 in een Duits concentratiekamp. Het kerkgebouw kreeg de naam ‘Ons Gebouw’, waarmee wordt aangegeven dat het gebouw het resultaat is van een gezamenlijke inspanning van de Harfsense bevolking. In 1955 was er kennelijk weer voldoende geld gespaard om een fraai orgel in de kerk te kunnen installeren.  Mede dankzij de eigen kerk werd Harfsen steeds onafhankelijker van Almen, hetgeen in 1961 resulteerde in de zelfstandige Hervormde Gemeente Harfsen.  Sinds 2004 is de naam Protestantse Gemeente Harfsen.
 
Uit de namenlijst bij de foto blijkt dat we inmiddels van meer dan de helft van de mensen een naam hebben kunnen achthalen. Het liefst hebben we natuurlijk een complete lijst. Weet u een van de ontbrekende namen, stuur dan een e-mail naar d11m.nieuwsbrief@outlook.nl. Bellen met Gerrit Groot Wassink 0575-491224 kan ook.    
 
 
 
 
 
1 = Gerrit Koeslag van de Vennink
2 = Albertus Besselink van de Plumpe
3 = Albert Wissink, oster van de kerk
4 = …………Zwiers?
5 = Herman Noordkamp, Emsbroekweg
6 = Hendrik Jan Wilgenhof, Oude Larenseweg
7 = Albert jan Brummelman, van de Plaggenburg
8 = Hendrik Brummelman ?
9 = Teunis Enderink, Belterweg
10 =
11 = Derkje Bielderman-Huurnink
12 = Gerrie Wassink-Barink, Harfsen
13 =
14 = Stiena Wuestman-………………..?
15 = Antonie Schoneveld, Koelerweg
16 = Hendrika Noordkamp-Wuestman
        of Heintje Wiechrs-Kempink
17 = Mies Hissink-Korenblik, Belterweg Harfsen
18 = Gerritje Besselink-Hemeltje
19 = Toos Siebrink-Kalfsterman
20 = Toos Wissink, koster
21 = Bertha Enderink-Bleumink, Looweg
 
 
 
 
 
Terug naar de inhoud