Oud-nieuws dat niet veroudert - De Elf Marken

Ga naar de inhoud

Oud-nieuws dat niet veroudert

Publicaties > Oud-nieuws

De actuele nieuwsitems op de homepage verwijderen we na enige tijd. Sommige nieuwsitems blijven echter hun nieuwswaarde behouden. Deze onderwerpen geven we hieronder weer.




Het werk van de schilder Sam le Poole

Sam le Poole (1910-1996) woonde in Epse en was tekenleraar aan de Rijks HBS in Deventer. Hij was landelijk bekend als schilder van landschappen, portretten en stillevens. De gemeente Gorssel kocht een aantal aquarellen van landschappen in de directe omgeving en een prachtig olieverf schilderij van  De Drie Kieften. Deze werken kregen wij in bruikleen van de gemeente Lochem voor deze tentoonstelling, aangevuld met werk uit privébezit van de Familie Le Poole en andere bruikleengevers.
Tijdens de opening van de expositie in het Tramstation onthulde burgemeester Sebastiaan van 't Erve een foto van de kunstenaar.












14 april 2015

Koniklijke onderscheiding voor Henk Bruil

Wethouder Bert Groot Wesseldijk reikte op dinsdagavond 14 april een Koninklijke onderscheiding uit aan ons bestuurslid Henk Bruil. Dit gebeurde bij zijn afscheid als bestuurslid van onze Vereniging, tijdens de jaarlijkse ledenvergadering.


Naast zijn grote inzet voor onze vereniging was hij o.a. ook nog bestuurslid en penningmeester van Rijvereniging en Ponyclub Semper Fidelis en bestuurslid en secretaris voor VVV Gorssel (later VVV Lochem). Vanaf 1997 is Henk penningmeester, secretaris en vicevoorzitter van onze vereniging. Een vraagbaak voor velen.
We zijn trots dat Henk benoemd is tot Lid in de orde van Oranje Nassau. We hopen dat hij onze vereniging nog vele jaren zal kunnen helpen.

In dezelfde ledenvergadering werd Arend Rolden uit Epse gekozen als nieuw bestuurslid. Wij wensen hem veel succes bij onze vereniging.

Foto: Ad de Ruiter






Unieke foto van Landgoed Het Elze, buurtschap Harfsen

Eind november ontvingen wij een foto op strokarton van de Gelderland Bibliotheek.
Op de achterkant staat geschreven: Het Elze in de buurtschap Harfsen gemeente Gorssel omstreeks 1870, toen eigenaar was Quarles van Ufford.  Als u goed kijkt ziet u zelfs 2 personen die aan het werk zijn in de tuin. Wij hebben deze unieke foto in onze collectie opgenomen.







7 mei 2014

Onthulling monument LancasterJB603

Op 4 mei j.l. vond de onthulling van het monument plaats.

           
Een ontroerend moment.           Foto's Erna de Ruiter                      Voorzitster Willy Holtslag met de kopergroep van Juliana.         

Voor meer informatie zie ook het artikel bij het dorp Harfsen. Klink hier.



29 april 2014
Onthulling monument aan de Harfsensesteeg op 4 mei a.s.
Op 4 mei 2014 vindt vanaf 11:00 uur vindt de onthulling plaats van een monument aan de Harfsensesteeg in Harfsen (nabij huisnummer 38) ter nagedachtenis aan 7 verongelukte vliegers. In het bijzijn van o.a. nabestaanden van de omgekomen vliegers, Majoor W.J.H. ter Horst van de Koninklijke Luchtmacht, Officer Liam Green en Flight Lieutenant Damon Green from 100 Squadron, Eric Geurts from the Royal British Legion Holland Branch en Burgermeester Sebastiaan van het Erve en ons bestuur vindt een kleine plechtigheid plaats met muzikale ondersteuning van een kopergroep van 8 leden o.l.v. Alike Jonkman van muziekorps Juliana uit Almen.
Omstreeks 12:00 uur kan het monument door een ieder bezichtigd worden.
Lancaster Flypast
Bij goed weer komt in de middag nog een originele Lancaster PA 747 (er zijn nog 2 vliegende exemplaren in de wereld) vanuit Engeland een groet brengen aan het monument . Deze Flypast zal omstreeks 15:00 te zien zijn.         
Foto: Wikipedia

Crash WO2
Op 5 januari 1945 crashte de Lancaster JB 603 na beschoten te zijn door een Duitse Messerschmitt. Alle bemanningsleden van deze bommenwerper kwamen daarbij om.
Historicus Paul Kurn, zoon van de onderhoudsmonteur van het toestel, was geïnteresseerd in de hierbij betrokken vliegers van het 100 RAF Squadron.  Ruim tien jaar deed hij onderzoek en heeft contacten gelegd met nog levende familieleden. Op 16 juli  2012 bracht Paul , samen met zijn broer Geoff een bezoek aan oud-Harfsen. Ab Hemeltjen woonde destijds op boerderij Maatman aan de Harfsenesteeg en was getuige van de crash. Hij kon de exacte plaats aanwijzen, waar het vliegtuig is neergekomen. De eik aan de rand van het weiland stond er toen ook al, een ijkpunt voor de plaats des onheils. Het bezoek aan de plaats des onheils maakte op de aanwezigen diepe indruk .





21 april 2014
Italiaans Praalgraf Joan Derk Van der Capellen verhuist naar Zwolle

Het door de Italiaanse beeldhouwer Giuseppe Ceracchi vervaardigde grafmonument voor Joan Derk van der Capellen (1741-1784) wordt verplaatst naar Zwolle. Het grafmonument bestaat uit 4 marmeren figuren (een romeinse senator beeldt Joan Derk uit). Door de politieke ontwikkelingen in de late achttiende eeuw (de Patriotten moesten vluchten voor de oranje gezinden) bleef het monument in Rome achter. Daar werd het in een park bij Villa Borghese opgesteld.

Er is nu overeenstemming bereikt over overbrenging naar Zwolle en daar zal het monument in de Grote Kerk geplaatst worden.

Joan Derk Baron van der Capellen tot den Pol (red:havezathe den Pol bij Staphorst ), aanhanger van de Patriotten, keerde zich eind achttiende eeuw tegen de gevestigde macht van stadhouder Willem V en de regenten (de Prinsgezinden). Na zijn overlijden werd hij tijdelijk bijgezet in het familiegraf van Van der Capellen in de grafkelder van de kerk in Gorssel. Ruim een jaar later, begin juli 1785, overleed ook zijn weduwe Hildegonda Bentinck. Hun beider stoffelijk overschot werd toen overgebracht naar een familiegraf, dat kort tevoren was opgericht in het vrije veld nabij Gorssel. Op 23 december 1787 vernielden Prinsgezinden het familiewapen, en in de nacht van 6 op 7 augustus 1788 werd zelfs de gehele graftombe met buskruit opgeblazen. De stoffelijke resten van Van der Capellen en zijn vrouw waren toen reeds uit de graftombe verwijderd in opdracht van schoonzoon Graaf van Rechteren van Westevelt en naar een veilige plek gebracht.

Een stuk marmer met het familiewapen, afkomstig van het grafmonument in de kerk en in bezit van De Elf Marken, is onlangs gerestaureerd en te bezichtigen in het Tramstation.

Joan Derk Van der Capellen was een Overijselse staatsman die op kwam voor de rechten van de burgers in binnen- en buitenland.
Terug naar de inhoud