Oud en Nieuw Harfsen - De Elf Marken

Ga naar de inhoud

Oud en Nieuw Harfsen

Dorpen > Harfsen

Oud Harfsen:

Oude Harfsenaren weten nog wel waar Harfsen vroeger lag,  namelijk bij het kruispunt Kapelweg met de Harfsense Steeg. Een verzameling boerderijen en een enkele winkel/bedrijfje en de bekende eeuwenoude boerderij/herberg Het Hoentjen.  Hier heeft ook ooit de Harfsense kapel gestaan.


Het dorpje lag aan een oude Hessenweg naar Deventer (Deventerweg) tussen de vruchtbare akkers (Harfsense Enken) en vlak bij de Harfsense Beek.  In de 2e wereldoorlog werd een groot gedeelte van de boerderijen in het oude Harfsen vernield. Dit is nu nog goed te zien aan de vele rode daken van de boerderijen in het oude Harfsen.

In het voormalige  Harfsen staat nog steeds " de Wilhelminaboom"  geplant in 1923 ter ere van het 25 jarig regeringsjubileum  van koningin Wilhelmina  (bij huisnummer 32 , aan de Harfsensesteeg).

Van Harfsense School naar  Harfsen:
I
n de marke Harfsen werd aan het eind van de vorige eeuw (1883), centraal in de marke, in de Veldhoek, op de kruising Reeverweg en Bielderweg en Lochemseweg. een school met 2 klassen gebouwd voor de kinderen uit Harfsen en de Dortherhoek.



In 1885 kwam de (stoom) tram voor het eerst langs deze Harfsense School, die tot 29 maart 1945 met wisselend succes van Deventer naar Borculo reed.

Het café van H. J. Nijenhuis (nu zalencentrum Buitenlust) was de tramhalte en er hing een bord  " Halte der G.S.M. Harfser School".



In 1920 telde het piepkleine dorpje nog maar 4 woningen, een school, een verenigingsgebouw en 2 café /kruidenierswinkels

Deze plek stond bekend als de "harfsense schole".

Door de gunstige ligging aan de grote weg en de goede verbindingen  met de markten in  Lochem en Deventer groeide "Harfsense school",  in tegenstelling tot het echte Harfsen, wat een verzameling van boerderijen bleef.  

Vooral na de 2e wereldoorlog werd er in "de Harfsense schole" driftig bijgebouwd en in de volksmond verdween de toevoeging school  langzamerhand.

In 1956 werden dan ook de borden "Harfsen" van het echte Harfsen verplaatst naar "Harfsense School".



Wim Besselink

Terug naar de inhoud