Nieuwsbrief 7 - De Elf Marken

Ga naar de inhoud

Nieuwsbrief 7

Publicaties > Nieuwsbrieven > 2020
Beste leden,
 
 
In deze nieuwsbrief kunt u alles lezen over de Jumbo-plaatjesactie, het voornemen om weer lezingen te gaan organiseren en tot slot wijzen we u op de mogelijkheid om oude bouwvergunningen, compleet met bouwtekeningen op te vragen.  
 
 
 
1. De Jumbo Plaatjes Actie
 
 
Waarom Jumbo-Gorssel?
 
Van enkele leden hebben de vraag gekregen waarom De Elf Marken meewerkt aan een actie waarvan de plaatjes alleen in Gorssel worden uitgegeven. Het antwoord daarop is heel eenvoudig. De actie is een commercieel initiatief van Jumbo Gorssel. Jumbo heeft De Elf Marken gevraagd om mee te werken aan deze actie. Omdat de actie volledig binnen de doelstellingen van De Elf Marken past, hebben wij de teksten en plaatjes voor het boek aangeleverd. Vergelijkbare initiatieven vanuit een ander dorp zouden we desgevraagd op dezelfde wijze ondersteunen.  
 
 
Het bestuur van De Elf Marken beseft heel goed dat het voor mensen die wat verder van het dorp Gorssel afwonen moeilijk is om een complete set plaatjes te sparen. Vandaar dat we ook meewerken aan een alternatieve ruilbeurs om zo veel mogelijk mensen tevreden te stellen.  
 
 
Verder zoekt het bestuur naar mogelijkheden om ook daarna nog iets te doen voor de mensen die nog plaatjes nodig hebben.       
 
 
Alternatieve Ruilbeurs
 
De belangstelling voor de plaatjesactie was zo groot dat nog voor de (verlengde) sluitingsdatum alle plaatjes bij Jumbo op zijn. Zoals te verwachten was, is het niet alle spaarders gelukt om alle 268 plaatjes te verzamelen. Dat komt omdat veel spaarders een behoorlijke hoeveelheid dubbele plaatjes hebben. Vanwege de corona-pandemie is een fysieke ruilbeurs op dit moment niet mogelijk. Daarom heeft Jumbo een alternatief bedacht.  
 
 
Alle spaarders kunnen bij Jumbo een formulier afhalen. U kunt het ook op onze website downloaden: http://www.deelfmarken.nl/ruilbeurs-jumbo.html  

Op dit formulier kunt u aangeven welke nummers u nog nodig heeft. Het formulier levert u samen met uw dubbele plaatjes zo spoedig mogelijk in bij de service-balie van Jumbo. U ontvangt na een aantal dagen een bericht van Jumbo wanneer u uw plaatjes af kunt halen. Op deze manier hoopt Jumbo mensen die serieus gespaard hebben aan een compleet boek te helpen.   
 
 
Hebt u uw boek al vol en nog plaatjes over, wees dan solidair en lever ze zo spoedig mogelijk in bij Jumbo. Daarmee kunnen weer andere mensen worden geholpen.
 
 
 
2. Lezingen in 2021
 
 
Sinds de uitbraak van de corona-crisis afgelopen voorjaar hebben we helaas alle lezingen in de dorpen moeten annuleren. In de bestuursvergadering van deze week is afgesproken dat we alles op alles zetten om in het komende jaar zoveel mogelijk lezingen door te laten gaan. Uiteraard zullen we daarbij voldoen aan de dan geldende overheidsregels. Veel van onze leden behoren tot de risicogroep, een corona-veilige manier is een absolute vereiste. Wellicht moeten we naar grotere locaties, vooraf aanmelden, gelimiteerd aantal deelnemers, etc. Binnen niet al te lange tijd hopen we met concrete plannen te komen.  
 
 
 
3. Oude bouwvergunningen opvragen
 
 
In ruim honderd jaar tijd zijn er duizenden bouwvergunningen afgegeven in Gemeenten Gorssel en Lochem. Deze vergunningen zijn al die tijd, inclusief tekeningen en (technische) rapportages, bewaard gebleven in de archieven van deze gemeenten. Heel veel van deze documenten zijn inmiddels gedigitaliseerd en daardoor veel gemakkelijker opvraagbaar voor de burgers. De Gemeente Lochem heeft deze service ondergebracht bij het Erfgoedcentrum Zutphen.  
 
 
Bent u ge├»nteresseerd in deze historische informatie over bijvoorbeeld uw woning, dan kunt u deze gratis digitaal opvragen. Dat is heel handig als u bijvoorbeeld wilt verbouwen. Dan hebt u die oude tekeningen weer bij de hand. Maar u mag ook een aanvraag voor een ander gebouw indienen.  
 
 
U kunt uw aanvraag indienen bij https://bouwdossiers.erfgoedcentrumzutphen.nl/
 
Op deze website zoekt u het gewenste adres op en u ziet of er bouwvergunningen beschikbaar zijn. Kijk even goed, wellicht zijn er per adres meer bouwvergunningen afgegeven.
 
 
Als u een aanvraag indient, dan ontvangt u binnen vier dagen per e-mail een link naar de bouwvergunning. U mag alle informatie downloaden.
 
 
 
 
Wij hopen dat u deze nieuwsbrief weer met genoegen hebt gelezen. Hebt u vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, stuur dan een e-mail naar d11m.nieuwsbrief@outlook.com.  
 
 
Met vriendelijke groet,
 
Gerrit Groot Wassink
 
Redactie Nieuwsbrief
 
 
 
 
Uitschrijven:
 
Wilt u deze nieuwsbrief voortaan niet meer ontvangen, mail dit naar d11m.nieuwsbrief@outlook.com.  
Terug naar de inhoud