Nieuwsbrief nr. 08: 4 mei herdenking - Ons Markenboek - De Elf Marken

Ga naar de inhoud

Nieuwsbrief nr. 08: 4 mei herdenking - Ons Markenboek

Publicaties > Nieuwsbrieven > 2022

Nieuwsbrief De Elf Marken 2022 nr. 08

4 Mei Herdenking bij Monument Veerweg Gorssel
Traditioneel worden op 4 mei door burgemeester Van ’t Erve en de Historische Vereniging De Elf Marken bloemen gelegd bij het monument aan de Veerweg in Gorssel. Dit monument herinnert aan  Operatie Canonshot', de oversteek van het Canadese leger over de IJssel op 12 april 1945. Deze oversteek maakte de bevrijding van West-Nederland mogelijk.  
De ceremonie begint dit jaar om 15.30 uur met een welkomstwoord door Jan Haijtink (voorzitter De Elf Marken), gevolgd door een verhaal van Henk Hietbrink en een toespraak door burgemeester Van ’t Erve. Nadat een muzikant van de Harmonie de ‘Last Post’ heeft geblazen, gevolgd door een minuut stilte, zullen de Canadese en Nederlandse vlag worden gehesen. Tot slot wordt het Wilhelmus gezongen en bloemen bij het monument gelegd.  
Belangstellenden worden van harte uitgenodigd om deze plechtigheid bij te wonen.  
's Ochtends zullen bestuursleden van De Elf Marken bloemen leggen bij de herdenkingsplaatsen aan de Joppelaan, Lindeboomweg, Harfsensesteeg , het graf van Johannes Bielderman Almen en de Dorpsstraat in Almen.

'Ons Markenboek' komt eraan
De mei-editie van Ons Markenboek is bij de drukker. We hopen dat de boekjes begin mei gedistribueerd kunnen worden. Zoals gebruikelijk in het mei-nummer schenken we naast het verenigingsnieuws aandacht aan de Tweede Wereldoorlog. Dit keer over de belevenissen van een jongetje die niet ver van de zessprong woonde en een verhaal over twee onderduikers op De Huurne aan de Harfsensesteeg.

Kinderjaren in oorlogstijd
We beginnen met een interessant verhaal met de titel ‘Mijn kinderjaren in oorlogstijd’ van Wim de Greeff. Wim, geboren in 1937 was nog maar een jongetje in de oorlog. Toch weet hij zich heel veel avonturen te herinneren die hij aan de Dortherdijk in Joppe beleefde. Niet ver van de zessprong was een V1-installatie, dus waren er ook altijd veel Duitsers in de buurt. Daar gebeurde van alles en er was veel oorlogstuig te vinden. Wim beschrijft prachtig hoe hij als kind de oorlog beleefde.  In deze uitgave van Ons Markenboek het eerste deel van het verhaal.

De onderduikers op De Huurne
Een ander interessant verhaal gaat over Ydo van der Schoot en Cor Dwarshuis, onderduikers op boerderij De Huurne van de familie Enserink aan de Harfsensesteeg in Harfsen. Door Ydo is het leven van onderduikers op De Huurne vastgelegd in 19 tekeningen op een 10 meter lange behangrol. Ydo heeft deze behangrol in 1948 op het huwelijksfeest van Cor en Jo aan het bruidspaar aangeboden. Ongeveer 70 jaar later, nadat Cor en Jo allebei waren overleden en hun vier dochters hun huis moesten leegruimen, kwam de behangrol weer tevoorschijn.  Hieronder een van de tekeningen.
De vier dochters van Cor en Jo vonden de behangrol zo bijzonder dat ze hem aan het Nationaal Onderduikersmuseum in Aalten hebben geschonken. Op de foto hieronder overhandigen ze de behangrol aan de directeur van het museum (links).


Keizer, koning en een boerderij in Almen
En dan is er natuurlijk nog de vaste rubriek van Mirjam van Velzen-Barendse van het Regionaal Archief Zutphen. Dit keer gaat het over beleningsakten met als voorbeeld ’t Laer (Het Laar) in Almen dat door Keizer Karel V in 1553 aan Thijs Huginck in leen wordt gegeven. De opbrengsten waren bestemd voor het Sint Elisabeths Gasthuis in Zutphen.   
Kortom, het is weer een zeer interessante uitgave van Ons Markenboek geworden. Veel leesplezier gewenst.

Tot slot    
Wij hopen dat u deze nieuwsbrief met genoegen hebt gelezen. Hebt u vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, mail dan naar d11m.nieuwsbrief@outlook.com.      
    
Met vriendelijke groet,     
Gerrit Groot Wassink     
Redactie Nieuwsbrief     
  
  
    
    
Uitschrijven:       
Wilt u deze nieuwsbrief voortaan niet meer ontvangen, mail dit dan naar d11m.nieuwsbrief@outlook.com       
Terug naar de inhoud