Nieuwsbrief nr. 10: Allemaal1.tv - De Elf Marken

Ga naar de inhoud

Nieuwsbrief nr. 10: Allemaal1.tv

Publicaties > Nieuwsbrieven > 2021
Nieuwsbrief De Elf Marken 2021 nr. 10
21 mei 2021


Allemaal1.tv van IJssel tot Berkel
In deze nieuwsbrief besteden we aandacht aan de laatste drie uitzendingen van allemaal1.tv omdat De Historische Vereniging De Elf Marken hier zeer nauw bij was betrokken.  


5 mei 2021
Aflevering 19 in het teken van de bevrijding
Er werd met een fraaie dubbeldekker door onze gemeente gereden. Onderweg konden we naar verhalen over de oorlog en de bevrijding luisteren. Er werd met name aandacht besteed aan Almen, Oud-Harfsen en Laren. Dit is het gebied waar de Canadezen zware strijd hebben moeten leveren met de Duitsers die zich niet zomaar lieten wegjagen. Omdat de Duitsers zich vaak verschuilden in boerderijen moest een strijd van boerderij naar boerderij worden geleverd. Het gevolg was dat vele tientallen boerderijen in brand werden geschoten. Door gesprekken op de betreffende locaties met mensen die er als kind bij waren of die de informatie uit de eerste hand hadden verkregen, is het een zeer informatieve aflevering geworden. Een van de mensen die veel over de bevrijding van Almen en oud-Harfsen wist te vertellen is ons bestuurslid Henk Pelgrum.  Wilt u deze uitzending bekijken, klik dan hier.


13 mei 2021
Aflevering 20 over toerisme
Deze afllevering die in het teken van toerisme stond is uitgezonden vanuit het Tramhuis in Gorssel. Gelukkig kwamen ook een paar historische onderwerpen aan bod. Voor wat betreft de oude gemeente Gorssel waren dat verhalen over Huize Joppe en het Noorse huis in Kring van Dorth.

Ons bestuurslid Henk Hietbrink vertelde over de historie van Huize Joppe. Samen met de presentatrice daalde hij af naar de ijskelder in de vervallen koepel in het bos een paar honderd meter achter het landhuis. Hierin kon vroeger vlees een jaar lang goed gehouden worden. Bovendien diende de ijskelder als opslagplaats voor fruit. Op de terugweg wandelden ze door het liefdeslaantje. Ook werd ons een kijkje binnen in het prachtige landhuis gegund.  

Bob Ermens vertelde ons het een en ander over de historie van het Noorse huis in Kring van Dorth waarin tegenwoordig Stay Okay in is gevestigd. Dit bijzonder fraaie gebouw werd aanvankelijk als jachthuis gebruikt. Wilt u deze uitzending bekijken, klik dan hier.  


20 mei 2021  
Aflevering 21 over passie
Ook deze laatste uitzending is opgenomen in het Tramstation, het clubgebouw van De Elf Marken aan de Van der Capellenlaan in Gorssel. Het thema was dit keer “Passie”.  

In deze uitzending vertelde ons bestuurslid Joop Hekkelman met veel passie over onze streektaal. Joop schrijft heel veel in het dialect en verzorgt ook cursussen in het schrijven in het dialect. Tijdens de uitzending las hij een van zijn verhalen voor. Als je Joop zo gepassioneerd over dit onderwerp hoort praten dan moet je bijna tot de conclusie komen dat het onderwerp streektaal eerder iets actueels dan historisch is. De tijd zal het leren.  

Na het verhaal van Joop kregen we eerst nog wat liefdesrituelen te verwerken voordat onze oud-bestuursleden Piet Staal en Henk Bruil aan het woord kwamen.  

Piet vertelde over de tramlijn Deventer-Gorssel-Zutphen-Emmerich. Nadat De Elf Marken in 2011 zijn intrek in het fraaie Tramstation had genomen, doken hij en Henk Bruil in de archieven om meer over die tramlijn te weten te komen. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in het prachtige boek met de titel “Stoomtram Zutphen – Deventer 1926-1945”. Dit boek is nog steeds te koop bij De Elf Marken en boekhandel Bechtle in Gorssel.  

Henk Bruil vertelde over de oorlog en met name over het “vergeten graf” van William Hurrell die met zijn verkenningsvliegtuig op 26 september 1944 nabij de Lindenboomweg in Eefde neerstortte. Het vliegtuig boorde zich zo diep in de grond dat en vrijwel niets van terug te vinden was. Later werd de grond geëgaliseerd en werd dit het graf van William Hurrell. Gelukkig kon met hulp van de Gemeente Gorssel er later in de directe nabijheid van de crash een herdenkingsteken geplaatst worden. Pas na 75 jaar zijn het vliegtuig en de stoffelijke resten van de piloot geborgen. Hopelijk krijgt William Hurrell binnenkort zijn laatste rustplaats op het kerkhof in Gorssel. Wilt u deze uitzending bekijken, klik dan hier.

De gedenksteen voor William Hurrell met daarop sinds kort een opgegraven propeller
  
Tot slot    
Wij hopen dat u deze nieuwsbrief met genoegen hebt gelezen. Hebt u vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, mail dan naar d11m.nieuwsbrief@outlook.com.      
     
   
Met vriendelijke groet,      
Gerrit Groot Wassink      
Redactie Nieuwsbrief      


 
Terug naar de inhoud