Nieuwsbrief nr. 07: Bubbel van Gijs - De Elf Marken

Ga naar de inhoud

Nieuwsbrief nr. 07: Bubbel van Gijs

Publicaties > Nieuwsbrieven > 2021

Nieuwsbrief De Elf marken 2021 nr. 07
6 april 2021


De bubbel van Gijs
Tijdens de paasdagen ontvingen we een e-mail van een trotse oma. Haar 11-jarige kleinzoon Gijs Hermans heeft op 2 april bij de herdenking van de bevrijding van Lochem een eigen gemaakt gedicht voorgedragen.
Op zich is dit geen nieuwsfeit om in een nieuwsbrief van De Elf Marken op te nemen, ware het niet dat het hier gaat om een bijzonder gedicht van 11-jarige jongen met een voor De Elf Marken bijzondere overgrootvader. Gijs is namelijk de achterkleinzoon van Henk Jansen op de Haar.

Velen zullen zich Henk herinneren als de medeoprichter en jarenlange voorzitter van De Elf Marken. Hij had een geweldige kennis over de historie van de Gemeente Gorssel en ver daarbuiten. Hij schreef vele tientallen artikelen in Ons Markenboek en werkte mee aan de publicatie van diverse boeken.  Henk was niet alleen belangrijk voor De Elf Marken, hij was als gemeenteambtenaar ook vele jaren het sociale gezicht van de Gemeente Gorssel en zeker geen ambtenaar die zich verschool achter regeltjes. Henk is in 2006 op 90-jarige leeftijd overleden.

Het gedicht van achterkleinzoon Gijs luidt als volgt:

Bubbel
Je zat in een bittere bubbel, jarenlang
Op één moment zie je licht aan het einde
Je gaat er naartoe en springt eruit
Het grijze gras wordt groen
En de lucht wordt weer levend
Maar sommige bubbels zijn niet mooi
Zij zijn kapot
Niet bij iedereen wordt het zaadje
Een mooie bloeiende bloem
Maar na een tijdje
Als alle bloemen volgroeid zijn
Kan iedereen weer in de mega bubbel


De reden dat Gijs dit gedicht voordroeg is dat het Somerset monument aan de Hoge Enk in Lochem jaarlijks door een schoolklas geadopteerd wordt. Het Somerset monument, genoemd naar de 4th Somerset Light Infantry, onderdeel van de 43rd Wessex Division, is in 1988 geplaatst ter herinnering aan Canadese militairen die op 1 en 2 april 1945 Lochem hebben bevrijd. Het monument staat aan de Hoge Enk waar de zwaarste gevechten hebben plaats gevonden.
Elk jaar wordt het beheer van het monument overgedragen aan een nieuwe lichting scholieren van het Staring College te Lochem. Het zou misschien een goed idee zijn om in de Oude Gemeente Gorssel schoolkinderen ook directer te betrekken bij dit soort herdenkingen.

Tot slot
Wij hopen dat u deze nieuwsbrief met genoegen hebt gelezen. Hebt u vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, mail dan naar d11m.nieuwsbrief@outlook.com.   
 
Met vriendelijke groet,  
Gerrit Groot Wassink  
Redactie Nieuwsbrief  
 
 
Uitschrijven:  
Wilt u deze nieuwsbrief voortaan niet meer ontvangen, mail dit naar d11m.nieuwsbrief@outlook.com.   
Terug naar de inhoud