Nieuwsbrief 8 - De Elf Marken

Ga naar de inhoud

Nieuwsbrief 8

Publicaties > Nieuwsbrieven > 2020
Wie herkent schuur bij boerderij?

Van Erfgoed Centrum Zutphen ontvingen we een foto van een boerderij met schuur waarvan niet bekend is waar het is. De foto is waarschijnlijk op 25-8-1973 gemaakt in de omgeving van Almen. Herkent u deze foto, laat het ons even weten.

 
Noo kriege wi-j ‘t baeter
  
Op zondag 22 november is in Bredevoort een boek met verhalen over de wederopbouw in de Achterhoek gepresenteerd.  
  
Na de Tweede Wereldoorlog werd de Achterhoek weer opgebouwd. Tegelijkertijd deden veel vernieuwingen hun intrede in het dagelijks leven. Hoe beleefden inwoners van de Achterhoek deze periode en wat zijn hun belangrijkste herinneringen. De bekende schrijfster Annegreet van Bergen bundelde hun verhalen tot een prachtig leesbaar boek.  
  
Het badwater delen met je broertjes en zusjes, televisiekijken bij de buren, noaberhulp en je eigen voedsel verbouwen. Allemaal heel normaal tijdens de wederopbouwjaren in de Achterhoek. Het was een tijd van schaarste en woningnood, maar ook van optimisme en innovatie. Zo kwam de Achterhoek dankzij nieuwe bruggen, wegen en uitvindingen als de televisie steeds meer uit haar isolement. Van een tijd waarin kinderen nog moesten helpen om de kost te verdienen, tot de mogelijkheid om door te leren en een diploma te halen. De welvaartsgroei vond ook in deze regio plaats. Er was meer te besteden en door nieuwe uitvindingen zoals een wasmachine kwam er meer vrije tijd.
 
In het boek worden meerdere afbeeldingen uit de Oude Gemeente Gorssel getoond.

 

Joppe
Op de omslag staan bijvoorbeeld meneer Koers en zijn vrouw uit Joppe. De heer Koers had in 1951 een bijzondere wasmachine uitgevonden. Een wasketel met daarin een soort fietspomp waarmee het sop door de was wordt geslagen. Hierdoor werd de was sneller schoon.  
Epse
In het boek zit ook een foto uit 1964 met daarop een grote machine waarmee men een betonweg aanlegt. Het nieuwe procedé van de Heidemaatschappij wordt door een grote menigte mannen in pakken met belangstelling gevolgd. Op deze manier zijn de Dortherweg en de Oxerweg verhard.  

Het boek kost € 12,50 en is te bestellen bij Uitgeverij Hermans.


Tot slot
Wij hopen dat u deze nieuwsbrief met genoegen hebt gelezen.
Hebt u vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, stuur dan een e-mail naar d11m.nieuwsbrief@outlook.com.

Met vriendelijke groet,
 
Gerrit Groot Wassink
Redactie Nieuwsbrief

Uitschrijven:
 
Wilt u deze nieuwsbrief voortaan niet meer ontvangen, mail dit naar d11m.nieuwsbrief@outlook.com.
 
Terug naar de inhoud