Nieuwsbrief nr. 04: Paardentram - boek Gorssel - De Elf Marken

Ga naar de inhoud

Nieuwsbrief nr. 04: Paardentram - boek Gorssel

Publicaties > Nieuwsbrieven > 2022

Nieuwsbrief De Elf Marken 2022 nr. 04


Spoor van Paardentram Eefde – Zutphen zichtbaar
Het Erfgoedcentrum Zutphen maakte de afgelopen week melding van een bijzondere vondst. Bij de herinrichting van de Deventerweg in Zutphen is een spoor van grondverkleuringen van de vroegere paardentramlijn tussen Eefde en Zutphen blootgelegd. Op onderstaande foto is dit heel duidelijk te zien. Deze paardentramlijn heeft 30 jaar dienstgedaan, van 1889 tot 1919.
De tramlijn werd geëxploiteerd door de Gorsselse Paardentramweg-Maatschappij en het was dan ook de bedoeling om de lijn naar Gorssel door te trekken.  Dit tweede deel van Eefde naar Gorssel is nooit gerealiseerd. De tramlijn tussen Zutphen en Eefde werd aanvankelijk intensief gebruikt. In 1905 maakten 46.000 mensen gebruik van het ritje Zutphen-Eefde v.v. De hoge haverprijzen voor paarden en de verslechterde economie als gevolg van de Eerste Wereldoorlog maakten in 1919 een einde aan de paardentram. Het zou tot 1926 duren voor de stoomtram Zutphen – Eefde – Gorssel - Deventer er kwam, maar die mocht van Zutphens gemeentebestuur niet over de chique Deventerweg rijden.

De route van de paardentram ging vanaf de Wijnhuistoren in Zutphen via de Nieuwstad en Deventerweg naar Eefde.
 
Boek ‘GORSSEL’ is nog te koop
Dit prachtige boek met de titel Gorssel van agrarische gemeenschap tot forensendorp’ met informatie over Gorssel en Joppe is in 2018 uitgegeven. Het bevat zoveel informatie dat het ondoenlijk is om het in een beperkt aantal zinnen samen te vatten. Daarom probeer ik het maar met steekwoorden.
Pre-historie, volksverhuizingen, Marken, epidemieën, overstromingen, Franse tijd, boerderijen, familienamen, straatnamen, coöperatie, molens, schaalvergroting, uiterwaarden, ooievaars, wonen, zorg, armenzorg, klederdracht, wegen, spoorlijn, tramlijn, nutsvoorzieningen, post, telegraaf, telefoon, onderwijs, middenstand, boodschappen, ambachten, vervoer, verenigingen, sport, kerken, begraafplaatsen, Kasteel Joppe, Tweede Wereldoorlog, onderduikers, oorlogsmisdrijven, vliegtuigcrashes, V1-Vergeltungswaffen, bombardementen, bevrijding, operatie Canonshot, wonen, wijken, monumentale gebouwen, bestuur, politiek, naoorlogse ontwikkelingen, politie, brandweer en afscheid van gemeente Gorssel.  
Het boek heeft een harde kaft en bevat 319 pagina’s met heel veel tekst en maar liefst 500 foto’s. Kortom een kostbaar bezit en een ideaal geschenkartikel. De prijs bedraagt € 35 en het is te koop in de lokale boekhandel en ook te bestellen op info@deelfmarken.nl. U kunt ook tijdens de reguliere openingstijden (di 14-16 u., do 10-12 u, vr. 10-12 u) op het Tramstation in Gorssel terecht.

Tot slot
Wij hopen dat u deze nieuwsbrief met genoegen hebt gelezen. Hebt u vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, mail dan naar d11m.nieuwsbrief@outlook.com.    
   
 
Met vriendelijke groet,    
Gerrit Groot Wassink    
Redactie Nieuwsbrief     
 
  
    
    
Uitschrijven:       
Wilt u deze nieuwsbrief voortaan niet meer ontvangen, mail dit dan naar d11m.nieuwsbrief@outlook.com       
 
Terug naar de inhoud