Nieuwsbrief nr. 15: Openstelling - RaboClubsupport - Jodendijk - De Elf Marken

Ga naar de inhoud

Nieuwsbrief nr. 15: Openstelling - RaboClubsupport - Jodendijk

Publicaties > Nieuwsbrieven > 2021

Nieuwsbrief De Elf Marken 2021 nr. 15

Tramstation ook op vrijdagochtend open
Met ingang van deze week is het Tramstation ook op de vrijdagochtenden geopend voor bezoekers. Voortaan kunt u dus op dinsdagmiddag van 14-16 uur en op de donderdag- en vrijdagochtenden van 10-12 uur terecht. Natuurlijk kunt u uw vragen of opmerkingen ook altijd mailen naar info@deelfmarken.nl.  

Raboclubsupport: Stem op De Elf Marken
In onze vorige nieuwsbrief kondigden wij de Rabo Clubsupport Actie al aan. Vanaf nu kunt u stemmen op De Elf Marken. Elk lid van Rabo mag twee stemmen op onze vereniging uitbrengen. U houdt dan nog drie stemmen over die u op een andere vereniging mag uitbrengen. Hoe meer stemmen wij krijgen des te hoger de donatie van Rabobank aan de Elf Marken zal zijn.  
Stem vandaag nog!
U kunt uw stem uitbrengen door in te loggen op uw Rabo-app of op de Rabo-website.  Dit kan tot 24 oktober, maar stel het niet uit, doe dit vandaag nog!  Vorig jaar leverde de actie ons ruim € 500 op. Dit jaar hopen we op meer. Daar kunnen we de kostbare uitgave van ons nieuwe boek met oorlogsverhalen dan deels mee financieren. Hopelijk kunnen we u het boek komend voorjaar voor een aantrekkelijke prijs aanbieden.  

Jodendijk in Eefde
De Jodendijk is een heel rustige straat in het bosrijke buitengebied van Eefde. Tot voor enkele maanden vormde het de verbinding van de Zutphenseweg (tussen Eefde en Gorssel) en de Eesterbrinkweg. In verband met de verkeersveiligheid is de aansluiting op de Zutphenseweg nu voor auto’s afgesloten en zal het er nog rustiger worden. Maar in het verleden was die straat niet altijd even rustig. Zo kunnen we in Ons Markenboek 2016-1 lezen over een groep godsdienstverdwaasden die in voorjaar 1923 de bossen aan de Jodendijk hadden uitgekozen om het einde der tijden af te wachten. Dit haalde uiteraard de landelijke pers. Journalisten en andere geïnteresseerden wilden allemaal wel eens met profeet Johannes en zijn volgelingen praten. Kortom, toen was het niet zo rustig op de Jodendijk.  
En dan is er nog de vraag hoe die straat aan haar naam “Jodendijk” is gekomen. Daarover gaat het volgende verhaal. Vroeger woonden er in Zutphen nogal wat Joodse veehandelaren. Al vele honderden jaren was er in Zutphen een veemarkt. Die veehandelaren bezochten regelmatig de boerderijen in de omgeving van Zutphen om vee op te kopen om het op de veemarkt in Zutphen weer te verhandelen. Deze handelaren hadden de gewoonte om op een vaste dag naar een bepaald gebied te gaan. Zo bezochten ze ook wekelijks de Gorsselse en Eefdese Enk omdat daar nogal wat veeboeren woonden. Na een hele ochtend met diverse boeren onderhandeld te hebben trokken ze zonder nog veel aankopen gedaan te hebben tegen het middaguur weer richting Zutphenseweg en verzamelden zich op het toenmalige zandpad dat tegenwoordig de Jodendijk heet. Ik stel me voor dat ze daar de zak met boterhammen tevoorschijn haalden. De ervaringen van die ochtend werden daarna in geuren en kleuren uitgewisseld. Natuurlijk hadden de boeren meer geld voor kun koeien en kalveren willen hebben dan de handelaren bereid waren te betalen. Er waren dan ook nog maar weinig deals gesloten. Daarom werden de boeren na de middag door een andere veehandelaar bezocht die aanvankelijk met een nog lager bod kwam. Het eindresultaat was meestal dat na stevig onderhandelen een voor beide partijen acceptabele prijs werd afgesproken. Omdat op het zandpad regelmatig Joodse handelaren bijeenkwamen kreeg het al snel de naam Jodendijk.

De koop wordt met een handjeklap bezegeld
 
Tot slot
Wij hopen dat u deze nieuwsbrief met genoegen hebt gelezen. Hebt u vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, mail dan naar d11m.nieuwsbrief@outlook.com.          
        
      
Met vriendelijke groet,        
Gerrit Groot Wassink        
Redactie Nieuwsbrief    
Terug naar de inhoud