Nieuwsbrief nr. 03: Van Rossum - De Elf Marken

Ga naar de inhoud

Nieuwsbrief nr. 03: Van Rossum

Publicaties > Nieuwsbrieven > 2021

Nieuwsbrief De Elf Marken 2021 nr. 03
2 februari 2021

De Plaatjesactie
In de vorige nieuwsbrief van 19 januari informeerden we u er over dat de Jumbo-plaatjesactie nu een De Elf Marken-plaatjesactie is geworden.  Een groot aantal leden hebben op het bestelformulier aangegeven welke plaatjes ze willen ruilen. Ook zijn er al tientallen complete sets besteld. Voor onze leden konden we complete sets voor maar € 3,50 aanbieden. Dat is een korting van 50%. Leden kunnen nog steeds een bestelling plaatsen. Het bestelformulier is op onze website te downloaden, maar is ook in de bijlage van deze nieuwsbrief te vinden. Wil je alles nog een precies nalezen, kijk dan op de homepage van website www.deelfmarken.nl
Inmiddels hebben we de actie ook opengesteld voor niet-leden. Zij betalen € 7 per setje plaatjes. Melden ze zich meteen aan als lid dan kunnen ze ook genieten van die 50% ledenkorting.

Fotograaf Van Rossem
In de vorige nieuwsbrief liet ik een drietal prachtige foto’s van fotograaf Van Rossem uit de jaren 1919 en 1920 zien. Van fotograaf Van Rossem wisten we alleen dat hij in Gorssel had gewoond en later was vertrokken naar elders.  
Een paar dagen na het verzenden van de nieuwsbrief ontving ik een mailtje van Erik Strookappe. Hij had wat onderzoek gedaan en de nodige informatie over de fotograaf weten te verzamelen.
 
Zijn volledige naam is Adriaan Cornelis Marie van Rossem. Hij is de zoon van Isaac Marius Jacob van Rossem en Hendrina Maria Kamperdijk en is geboren op 19 april 1894 in Renkum. Hij woonde in Renkum, Assen, Den Haag en vervolgens weer in Assen.
 
Op 29 september 1917 verhuisde de dan 23-jarige Van Rossem van Assen naar de Gemeente Gorssel. Gedurende de zeven jaar dat hij in onze Gemeente verbleef, woonde hij op maar liefst vijf verschillende adressen:
 
Zijn eerste adres was in Eefde aan de Almenseweg 23 bij Jan Hietbrink en Martha Elisabeth Hartgerink. Daarna verhuisde hij naar de woning van Klaas Nieuwenhuis en Gerritje van Laar eveneens aan de Almenseweg in Eefde.  Zijn derde adres was op de Hoofdstraat 41 bij de “Snijderij” van Gerrit Willem Offerman en Guurtje Catharina Brouwer. Dit is het pand tegenover De Roskam (Loetje) waar al heel lang een kapsalon is gevestigd. Dan volgt een uitstapje naar Epse, waar hij onderdak krijgt aan het Nijhoflaantje. Maar hij komt terug naar Gorssel en trekt nu bij gemeenteveldwachter Mannes Hietkamp en Arendina Waanderina Nijendijk aan de Hoofdstraat 1 in.   
 
Van Rossem was “ambt. ter secr.”. Hij zal dus wel als ambtenaar op het gemeentehuis in Gorssel hebben gewerkt. Op 2 december 1924 verhuisde hij van Gorssel naar Enkhuizen en trouwde daar op 11 maart 1925 met Paulina Maria van den Einde uit Deventer. Zij woonde en werkte vanaf 13-11-1923 in Gorssel op de Oldenhof in Hoofdstraat. Bij zijn huwelijk is Van Rossem fotograaf van beroep. Van Rossem is op 58-jarige leeftijd overleden op 23 november 1952 en was toen nog steeds fotograaf van beroep.

Op deze foto is de heer Van Rossem en zijn echtgenote/verloofde te zien. Zo te zien is de heer Van Rossem niet erg groot van stuk. Ze zitten op een bankje met het opschrift V.V. GORSSEL. Waren het hier nog de twintigers die in Gorssel woonden?

Hier een foto van de familie Hoppe uit Gorssel gedateerd 17-08-1919. Weet iemand iets van deze familie af?

Deze foto van Concordia Eefde moet dus evenals de andere foto's van Van Rossem rond 1920 gemaakt zijn. De foto is dus al 100 jaar oud. Het zou leuk zijn als iemand nog een aantal namen van deze muzikanten weet.  

Tot slot
Wij hopen dat u deze nieuwsbrief met genoegen gelezen hebt. Hebt u vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, mail dan naar d11m.nieuwsbrief@outlook.com.

Met vriendelijke groet,
Gerrit Groot Wassink
Redactie Nieuwsbrief

Uitschrijven:
Wilt u deze nieuwsbrief voortaan niet meer ontvangen, mail dit naar d11m.nieuwsbrief@outlook.com.  
Terug naar de inhoud