Nieuwsbrief nr. 09: Herdenking 4 mei - De Elf Marken

Ga naar de inhoud

Nieuwsbrief nr. 09: Herdenking 4 mei

Publicaties > Nieuwsbrieven > 2021

Nieuwsbrief De Elf Marken 2021 nr. 09
4 mei 2021

Herdenking 4 mei
Op 4 mei hebben we de mensen herdacht die in de tweede wereldoorlog als gevolg van oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen. Daarbij gaat het niet alleen om bewoners van de voormalige gemeente Gorssel, maar ook om de gevallenen onder onze bevrijders.
Net als vorig jaar hebben dit jaar de herdenkingen in verband met de coronamaatregelen in aangepaste vorm plaats gevonden.

’s Ochtends heeft een delegatie van het bestuur van De Elf Marken ondanks de regen en harde wind een tour gemaakt langs vijf oorlogsmonumenten in de voormalige gemeente Gorssel. Bij al die monumenten zijn bloemen gelegd.
’s Middags vond er aan de Veerweg in Gorssel een korte plechtigheid plaats waarbij ook burgemeester Sebastiaan van ’t Erve aanwezig was.

De volgende monumenten zijn bezocht:

Joppelaan Gorssel
Met dit monument worden de zeven Gorsselnaren herdacht die op 24 september 1944 door de Duitsers gefusilleerd zijn.

Lindeboomweg Eefde
Hier staat het monument ter nagedachtenis aan William Hurrell, piloot van de Engelse jachtbommenwerper die hier op 26 september 1944 neerstortte. In november 2019 zijn het wrak en ook stoffelijke resten van de piloot geborgen. Een propeller van het opgegraven vliegtuig is inmiddels op het monument geplaatst.  Zie de foto aan het eind van deze e-mail.

Harfsensesteeg Harfsen
Dit is het monument ter nagedachtenis aan de bemanning van de Lancaster JB603 die daar in de nacht van 5 januari 1945 door een Duitse jager werd neergehaald. Alle zeven bemanningsleden kwamen om.

Begraafplaats Almen
Op de algemene begraafplaats staat een monument waarmee de inwoners van Almen worden herdacht die in de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen om het leven gekomen. Ook worden hier de Canadese bevrijders herdacht die tijdens de hevige gevechten in Almen en omgeving zijn omgekomen.

Dorpstraat Almen
Dit monument herinnert aan de 40 Canadese bevrijders die in Almen en omgeving sneuvelden. Aanvankelijk werden de lichamen van deze helden in de tuin van het vlakbij gelegen Het Elger begraven. Later zijn ze overgebracht naar de Canadese Erebegraafplaats in Holten.

Veerweg Gorssel
’s Middags was er een korte plechtigheid nabij de IJssel aan de Veerweg in Gorssel. Hier staat het monument dat herinnert aan de oversteek van de IJssel op 12 april 1945 door het Canadese leger. Dit was het begin van de bevrijding van West-Nederland.
Bij deze plechtigheid werd een korte toespraak gehouden door de waarnemend voorzitter van De Elf Marken Henk Hietbrink. Hij legde de betekenis van dit monument uit. De oversteek over de IJssel moest gemaakt worden om het westen van Nederland te bevrijden. Vanaf de overkant boden de Duitsers grote tegenstand. Dit kost 19 highlanders het leven.
Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve ging nader in op de begrippen vrijheid en gelijkheid.
  • Totale vrijheid is totale ongelijkheid
  • Totale gelijkheid is totale onvrijheid
Wat nodig is, is broederschap of in termen van deze streek "noaberschap".

Online terugkijken
De plechtigheid aan de Veerweg in Gorssel is door de Gemeente Lochem opgenomen. Ook zijn er foto’s gemaakt. Ze zijn te bekijken op www.lochem.nl, in gemeentenieuws en op instagram en de facebookpagina van de gemeente Lochem.


Film met bevrijdingsverhalen
Vorig jaar maakte de gemeente een mooie serie videoverhalen. Inwoners die de oorlog overleefd hebben, zijn toen geïnterviewd en daaruit kwamen indrukwekkende verhalen. Van al deze videoverhalen is één film gemaakt met een inleiding van burgemeester Sebastiaan van ’t Erve. Op die manier is een blijvende herinnering aan deze indrukwekkende periode uit de geschiedenis ontstaan. De film is vanaf 5 mei te zien op www.lochem.nl, facebook en het youtube-kanaal van de gemeente.


Tot slot
Wij hopen dat u deze nieuwsbrief met genoegen hebt gelezen. Hebt u vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, mail dan naar d11m.nieuwsbrief@outlook.com.  
 
Met vriendelijke groet,  
Gerrit Groot Wassink  
Redactie Nieuwsbrief  
 

 
Het Hurrell-monument aan de Lindenboomweg waarbij sinds kort de propeller van het neergestorte vliegtuig is geplaatst.


De plechtigheid aan de Veerweg in Gorssel waar de Canadezen de IJssel zijn overgestoken

 
 
Uitschrijven:
Wilt u deze nieuwsbrief voortaan niet meer ontvangen, mail dit naar d11m.nieuwsbrief@outlook.com.  
Terug naar de inhoud